Cenu hudobnej kritiky SFKU získala ruská huslistka Alena Baeva

21.04.2013 Žilina

Žilina 20. apríla (TASR) – Cenu hudobnej kritiky na 23. ročníku Stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia (SFKU), ktorý dnes zavŕšil záverečný koncert v Dome umenia Fatra v Žiline, získala ruská huslistka Alena Baeva.

Pre porotu bolo podľa riaditeľky Hudobného centra (HC) Oľgy Smetanovej veľmi náročné rozhodnúť o víťazovi. „Bodovanie bolo takmer vyrovnané. Cenu RTVS získal rakúsky klarinetista Daniel Ottensamer, Cenu Pražskej jari a Cenu publika arménsky violončelista Narek Hakhnazaryan,“ povedala Smetanová.

Pripomenula, že držiteľ Ceny hudobnej kritiky je pozvaný účinkovať na SFKU v nasledujúcom ročníku a držiteľa ceny RTVS pozvú v budúcej sezóne účinkovať buď s orchestrom alebo na komorný koncert, ktorý organizuje RTVS.

„Držiteľ Ceny Pražskej jari je pozvaný účinkovať na budúci rok na Pražskú jar. Pri tejto príležitosti chcem povedať, že minuloročným nositeľom Ceny Pražskej jari bol slovenský kontrabasista Roman Patkoló, ktorý bude mať 16. mája premiéru s Českou filharmóniou na Pražskej jari. Veľmi sa tešíme, lebo to je jeden z výsledkov tohto festivalu,“ uviedla riaditeľka HC.

Na 23. ročníku SFKU sa podľa nej predstavili dvadsiati mladí umelci zo 14 európskych krajín a tri orchestrálne telesá. „Festival každoročne prináša na Slovensko výber najvýraznejších talentov v oblasti klasického interpretačného umenia vo veku do 35 rokov. Cenu hudobnej kritiky prisúdi porota tvorená hudobnými kritikmi a muzikológmi zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska interpretovi s najvýraznejším interpretačným výkonom počas festivalu,“ uzatvorila Smetanová.

Hlavným usporiadateľom SFKU je Hudobné centrum s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, hlavnými partnermi sú Štátny komorný orchester Žilina a Mesto Žilina.
 

Vyberte región